P. KAŽIMÍR: Najmä lepší výber daní prinesie do rozpočtu 566 mil. eur

17.04.2013 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) - Sumu 566 miliónov eur, ktorú je potrebné nájsť pre pokles deficitu verejných financií v budúcom roku z tohtoročných 2,94 % na 2,6 % HDP, plánuje minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) získať najmä lepším výberom daní a odvodov.

Ďalším zdrojom majú byť prostriedky ušetrené reformou verejnej správy ESO a zvýšením adresnosti sociálnych dávok.

"Kľúčové, čomu sa musíme venovať, je lepší výber daní a odvodov. To je to, čo je z istého pohľadu nákladov pre obyvateľstvo, pre politikov najjednoduchšie a najsprávnejšie - zlepšiť výber daní, potláčať úniky daní a všetkých tých, ktorí sa priživujú na systéme tým, že obchádzajú zákony," uviedol po dnešnom rokovaní vlády.

Potrebné úspory prinesie podľa Kažimíra reforma ESO, teda agenda ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Ide o upratovanie a šetrenie v oblasti štátnej administratívy. "Treťou oblasťou získania peňazí do budúcoročného rozpočtu sú sociálne dávky, ich adresnosť," doplnil šéf rezortu financií.

Z návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 z dielne ministerstva financií, ktorý by sa mal dostať na jedno z najbližších rokovaní vlády vyplýva, že deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť z tohtoročných 2,94 % na 2,6 % HDP. Na dosiahnutie tohto cieľa však ešte bude potrebné prijať dodatočné opatrenia v celkovom objeme 566 miliónov eur.

V ďalších rokoch sa má podľa zverejnených východísk deficit rozpočtu ďalej znižovať na úroveň 2 % v roku 2015 a 1,3 % HDP v roku 2016, čo si vyžiada konsolidačné opatrenia v objeme necelých 970 a 940 miliónov eur. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má budúci rok dosiahnuť 3,337 miliardy eur, čo by bolo o 252 miliónov eur viac ako schválený deficit na tento rok. Príjmy rozpočtu majú dosiahnuť 13,696 miliardy eur a výdavky 17,033 miliardy eur.
 

Vyberte región